68 начина за повишаване на нивата на тестостерон по естествен път

68 начина за повишаване на тестостерона

Нисък тестостерон? Тази статия представя 68 начина за повишаване на нивата на тестостерон с помощта на хранене, упражнения, добавки и още нещо!

1.) Отървете се от излишните телесни мазнини.

2.) Яжте по-качествени храни намалете преработените храни.

3.) Консумирайте по-малко алкохол или го спрете, ако можете.

4.) Станете от дивана и  се раздвижете. Бездействието може да бъде хормонален убиец.

5.) Говорейки за движение, опитайте кардио с висока интензивност . Доказано е, че кратките и интензивни упражнения повишават нивата на тестостерон.

6.) Опитайте периодично гладуване фастинг, което има потенциала да помогне за повишаване на вашия тестостерон чрез увеличаване на експресията на лептин, инсулин и адипонектин.

7.) Консумирайте храни, богати на цинк, като стриди, телешко, спанак и тиквени семки.

8.) Тренирайте за увеличаване на силата . Намалете повторенията и увеличете използваната тежест.

9.) Прекарвайте повече време на слънце. Слънчевата светлина помага за производството на витамин D, който играе жизненоважна роля в производството на тестостерон.

10.) Намалете ежедневния шум. (Изключете телевизора или радиото за час-два). Шумът има тенденция да повишава нивата на стрес, което оказва влияние върху нивата на тестостерон.

11.) Спете повече. Увеличете времето за сън.

12.) Дрямка през уикендите.

13.) Научете се да релаксирате. Намаляването на стреса помага за правилното регулиране на нивата на тестостерон.

14.) Яжте по-малко храни съдържащи захар. Това ще намали нивата на инсулин, което ще помогне за борба с ниския тестостерон.

15.) Спрете да избягвате наситените мазнини. Наситените мазнини не са проблемни. Това вярване е мит. (Google it) Наситените мазнини играят съществена роля в здравословното производство на тестостерон.

16.) Не забравяйте вашите BCAA , както в млечните продукти, така и от добавките за възстановяване. Изследванията показват, че приемът на BCAA е свързан с подобрени нива на тестостерон.

17.) Говорейки за силови тренировки, използвайте повече многоставни движения (клек, мъртва тяга).

18.) Яжте храни богати на холестерол, да, прочетохте това правилно. Тялото превръща холестерола в тестостерон.

19.) Не претренирайте.

20.) Просто кажете „не“ на соята и соевите продукти. Соята е силен фитоестроген, който може да допринесе за повишаване нива на естроген.

21.) Яжте си ядки. Изследванията разкриват силна връзка между приема на ядки и по-високите нива на тестостерон.

22.) Имате ли свещен босилек? В едно проучване изследователите са били буквално шокирани от това как консумацията на свещен босилек повишава нивата на тестостерон при зайци. Вие също нямате какво да губите, така че опитай.

23.) Използвате ли магданоз? Магданозът съдържа апигенин, който помага да се стимулира производството на тестостерон в тестисите.

24.) Комуникирайте с жени (или мъже), които намирате за привлекателни.

25.) Не се управдавайте с възрастта си. Упражненията имат тенденция да повишава нивата на тестостерон все по-малко и по-малко с възрастта. Ако сте млади, погрижете се за тялото си и изчистете диетата си сега. Никога не е твърде късно. Ако сте над 40 години, време е да спрете да се оправдавате, а действайте.

26.) Фитнес силови тренировки вечер. Тестостероновите нива падат с наближаването на вечерта. Изследователите откриха връзка между вечерните упражнения и подобренията на нивото на тестостерон. Колкото по-късно тренирате, толкова по-голямо е въздействието върху вашия тестостерон се очаква да има.

Мъртва тяга всеки ден

27.) Променяйте тренировките си . След няколко седмици тялото ви ще се адаптира към тренировка и ще произвежда по-ниски нива на тестостерон. Честата смяна на тренировките може да е точно това, от което се нуждаете.

28.) Правете повече секс. Мъжете, които остават сексуално активни, са склонни да живеят по-дълго. Повече секс също означава повече тестостерон.

29.) Влюбете се. Вашите нива на тестостерон ще скочат през първите няколко месеца.

30.) Стремете се към успех. Британски изследователи откриха връзка между генерирането на доходи и нивата на тестостерон.

31.) В проучване върху хора, пчелното млечице показва, че повишава нивата на тестостерон с до 20%. Доказано е, че поглъщането на само 25 милиграма осигурява ползи.

32.) Следвайте печеливш спортен отбор, като изхвърлете губещите отбори от живота си. Скорошно проучване, което анализира нивата на тестостерон на 21 спортни фенове, установи увеличение на нивата на тестостерон при феновете на печелившия отбор и спад за феновете на губещия.

33.) Време е за зеле! Зелето съдържа фитохимикал, наречен индол-3-карбинол (IC3), за който е доказано, че повишава вашия тестостерон.

34.) Използвайте тренировка за цялото тяло. Тренирането на тялото като цяло въздейства върху нивата на тестостерон повече от тренирането на по-малка мускулна група или набор от мускулни групи.

35.) Опитайте тестостронов бустер.

36.) Направете нещо хубаво без причина. Радостта помага за подобряване на щастието и облекчаване на стреса.

37.) Намерете фитнес зала с много привлекателни жени (или мъже).

38.) Приемайте джинджифил. Ирански изследователи установиха, че добавките с джинджифил подобряват нивата на тестостерон с до 17,5%.

Джинджифил и ползите от него

39.) Подсилете диетата си с мултивитамини. Считайте, че мултивитамините са предпазна мрежа или резервен план, който ще ви помогне да изгладите неравностите в ежедневния си хранителен план.

40.) Не забравяйте вашите EFAs – незаменими мастни киселини . Ако установите, че ви е трудно да добавите здравословни мазнини към хранителния си план, опитайте добавки с EFA (Омега 3).

41.) Яжте си яйцата. Яйцата помагат за подобряване на нивата на добрия холестерол, което помага, за повишаването на тестостерона.

42.) Нарът може да помогне за повишаване на нивата на тестостерон. Теоретизира се, че този невероятен плод работи за стимулиране на ендогенни антиоксиданти в тестисите.

43.) Яжте повече бекон заради мазнните. Това е мъжка храна и със сигурност ще повиши нивата на тестостерон.

44.) Избягвайте нискокалоричните диети. Резките спадове в калорийния прием не са добри, когато става въпрос за поддържане на здравословни хормонални нива, а да не говорим, че този тип диети могат да доведат до нежелана загуба на мускулна маса.

45.) Опитайте добавка ZMA . Комбинацията от цинк и магнезий ви помага да имате по дълбок сън. По-добърият сън е равен на по-високи нива на тестостерон.

46.) Използвайте различни форми на упражнения. Туризъм, силови тренировки, изграждане на мускули, интензивно кардио и т.н. Разнообразието във физическата активност е полезно, когато става въпрос за производството на тестостерон.

47.) Правете сутрешен секс. Вашите тестостеронови нива са най-високи сутрин и е по-малко вероятно да ги изчерпите, като правите секс по-рано през деня.

48.) Посветете се на тренировки за издръжливост 2-3 пъти седмично. Не само постоянството е важно, когато става въпрос за изграждане на мускули, но също така е важно да се увеличи тестостеронът.

49.) Ограничете почивката между сериите. Това е отличен начин да увеличите интензивността на тренировката и да повишите тестостероновите нива.

50) Яжте салата, пълна със съставки за повишаване на тестостерона като спанак, ядки, говеждо и авокадо.

51) Не прекалявайте с кофеина. Твърде много стимуланти повишават нивата на кортизол (стресовия хормон).

52) Медитирайте в блокове от 5 минути. Седнете неподвижно, затворете очи и правете малки почивки за релаксация.

53) Вземете студен душ или вана. Проучване на Института за изследване на тромбозата в Англия установи, че нивата на Тестостерон скачат след студен душ.

54) Приемайте сминдух. Изследванията показват, че добавката със сминдух може да ви помогне да увеличите мъжкия полов хормон.

55) Използвайте корени от коприва за намаляване на естрогена. Като бонус е доказано, че корените от коприва, комбинирани с Avena sativa, насърчават по-добри нива на тестостерон.

56) Яжте повече органични храни. Намаляването на пестицидите и азотните торове  в храните може да е от полза само за вашата ендокринна система.

57) Спрете да пушите. Цигарите съдържат планина от химикали, които могат да действат като удар на ендокринната ви система.

58) Опитайте въглехидратната диета от Джон Кийфър. Доказано е, че има потенциал да повиши нивата на тестостерон.

59) Яжте чесън. Чесънът не само, че е добър за предпазване от вируси, но чесънът ви осигурява и хубав тестостеронов тласък.

60) Не забравяйте гроздето. То съдържа Reservatrol – естествена съставка, за която е доказано, че повишава естествените тестостеронови нива с до 50% при проучвания върху животни.

61) Избягвайте флуорид. Флуоридът работи за борба с активността на йода и заема мястото му в човешките клетки. Не е желателно флуорът да навлезе в жлезите ви или да навреди на ендокринната ви система.

62) Кажете не на диета с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри. Да, прочетохте това правилно. Доказано е, че този начин на хранене намалява производството на тестостерон.

промяна на нивата на хрмони /тестострон/ с напредване на възрастта

63) Ексползивни движения във фитнеса!  Експлозивните движения са показани, за да ви дадат хубав малък тласък на тестостерона.

64) Веган хранене.Този стил на хранене е свързан с по-ниски нива на теста.

65) Използвайте масло и изхвърлете маргарина. Маслата в маргарина не са добър избор, когато става дума за ендокринното здраве.

66) Преразгледайте вашето хранене. Диети като периодично гладуване и зареждане с въглехидрати могат да ви помогнат да поддържате нивата на тестостерон и растежен хормон по-високи.

67) Опитайте тренировки по бойни изкуства или MMA.

68) Японски изследователи откриха, че 7 дни след въздържание серумните нива на тестостерон внезапно се покачват до 145% от нормалното.

Още по темата може да прочетете тук:

 

Как да повишим тестостерона по естествен начин

13 храни повишаващи тестостерона

Тесто стимулатори

Споделете в социалните мрежи
FacebookGoogle+TwitterLinkedInPinterest

Автор: Светослав Ковачев

Лицензиран фитнес инструктор. Автор на над 80 статии, свързани със здравословно хранене, фитнес програми и тренировъчни принципи.

Биография