Стрес в съвременния начин на живот

Стреса причните и как да го избегнем

Стресът, това е причинителят на много болести, изтощаващ периодично имунната ни система. Истината е, че неконтролируемите реакции причиняващи стреса са вътре в нас, за това ние сами трябва да им въздействаме за да намалим напрежението.

Въпреки това малко са хората, които осъзнават, че не стресът сам по себе си, а нашата реакция към него изтощава имунната ни система и води към заболявания на тялото и умът ни.

Подложен съм на силен стрес“ са думи, които чуваме все по-често около нас…

Какво всъщност е стреса

Това е реакция на тялото ни причинена като естествен химичен отговор към усещането ни  за заплаха от опасност.

Къде се крие причината за възникването на стреса

Преди хилядолетия, когато човекът се е борел с природните условия и катаклизми за оцеляването си, постепенно организмът му започва да създава реакции, които да му помогнат в сложните и напрегнати моменти отговорни за живота му.

Представете си следната ситуация.

Сгушени в пещерата усещате как голям хищник приближава. Имате две възможности:

а) да се защитавате с първобитните си оръжия;

б) да бягате;

В този случай стресът ще подготви тялото ви мигновено в борбата ви за оцеляване.

Пулсът се повишава, започва отделянето на хормони от хипофизата и надбъбречната жлеза. Белите дробове вкарват повече кислород в кръвта за да подготвят мускулите за предстоящото натоварване.

Кръвната захар се увеличава, за да подсигури максимална мускулна енергия, а храносмилането се забавя.

Всички тези реакции протичат незабавно активирани от стреса, като ни подготвят по същия начин както са подготвяли предците ни: „ да бягаш или да се биеш“.

 

повишаване на тестостерона

 

След преминаването на критичния момент в организмът ни отново настъпват промени.

Тялото ни започва да се успокоява от силната секреция на хормони, етапът на съпротива настъпва, когато тялото ни разпознава причинителя на стреса и сме се справили успешно с него.

Тук настъпва и ключовият момент, когато причината за стреса продължава да бъде активна.

Тогава лимитът за справяне със стресови ситуации на организма ни намалява до пълно изчерпване.

За разлика от нашите предци, при които стреса е бил необходим за запазването на живота им и стресовите ситуации са били периодични, то в наши дни ние сме подложени на постоянен стрес породен от условията на живот в модерното общество, причиняващи хроничен и постоянен стрес.

Въпреки, че реакцията ни може да бъде значително по-мека от тази на прародителите ни, обстоятелството, че това се случва непрекъснато може да бъде изразено в много по-лоши последствия.

Общото мнение, че стресът в съвременното общество е основоположника на всички болести на: тялото, ума и духа са в голяма степен причинени от индустриализираната култура на обществото и факта, че сме се отдалечили толкова много от корените си и природата.

Стрес в съвременното общество

Неестественият за тялото и ума ни стрес породени от съвременното високо технологично общество бавно, но сигурно изтощават вродените ни механизми за оцеляване.

В социалните ни условия за живот сме принудени все по-често да потискаме най-естествените си диктувани от природата реакции.

В кръвта ни се освобождават много повече и постоянно количество стресови хормони, които не могат да бъдат употребени.

Стресът е пагубен и за имунната ни система, която губи способността си да се справя с атакуващите я причинители на болести.

 

ThermaCuts отслабване без диета

 

Въпреки че всеки реагира индивидуално на стреса никой  не е имунизиран срещу ефектите му, особено, ако те са редовни с продължително действие.

Много от душевните ни реакции причинени от стреса са древни мелодии насочени към тялото ни, които то трябва да изпълни.

Все пак има и добри видове стрес, като към тях спадат приятните изживявания: влюбване, екстремни спортове и физически натоварвания, каращи ни да се чувстваме добре.

Опитайте се да ограничите стреса само до тях.

Вложете повече позитивни емоции провокиращи добрия стрес и забравете за лошите му последствия.

Ако статията ви е харесала ще ви бъда благодарен да я споделите.

 

Споделете в социалните мрежи
FacebookGoogle+TwitterLinkedInPinterest

Автор: Светослав Ковачев

Лицензиран фитнес инструктор. Автор на над 80 статии, свързани със здравословно хранене, фитнес програми и тренировъчни принципи.

Биография