Излизане от стероиден цикъл

Излизане от анаболен стероиден цикъл

Излизане от стероиден цикъл, това е въпрос, който вълнува много от ползващите анаболни стероиди. Как да се запази мускулната маса след спирането на стероидите в действителност може да се окаже не толкова лесно колкото си мислим.

Когато ползваме анаболни стероиди /зобим/, е важно да запазим постигнатите резултати.

Това не винаги се постига, като дори при неправилно излизане от цикъл се връщаме на по-задна позиция свързано със спад на сила и мускулна маса в сравнение  преди цикъла. Също  липса на желание и мотивация за тренировки.

Как действат анаболните стероиди на хормоналните ни нива

С употребата на стероиди ние потискаме своето собствено хормонално производство.

Рецепторите ни подават сигнали, че в кръвта има достатъчно количество тестостерон /приет от вън/ и това води до спиране на хормоналната секреция.

Съществува правилото, че колкото по- дълъг и силен е един стероиден цикъл, то толкова по бавно е възстановяването на хормоните ни след това.

За това е важно да помислим и планиране кога и как ще започнем процеса на Излизане от стероиден цикъл.

Средната продължителност на един стероиден цикъл е около 8 седмици.

Като при съставянето му би било добре използваните дози анаболни стероиди плавно да се повишават до максимално планираните нива като в последствие за същия период  се свалят до изходно ниво.

Това е известно като схема на пирамидата с повишаващи към намаляващи дози.

Друг вариант за стероиден цикъл е употребата на медикаменти с константни количества.

Тук срока на прием може да бъде по дълъг, но дозировката ниска и постоянна.

В този случай процеса на излизане от стероиден цикъл ще бъде и доста по-леснен предвид не пълната атрофия на тестисите при производството на тестостерон.

 

излизане от анаболен цикъл

 

Пример за такъв цикъл е прием на метан от 10 мг. дневна доза с продължителност 6-8 седмици.

Тук процеса на излизане от стероидния цикъл ще започне на 2 седмици преди краят му. Като вариантите са прием на различни видове трибулус, Витмин Д3,витамин Е, Zn+Mg+B6, АТ4, Левзея и др.

Има и трети вариант на формиране на стероиден цикъл, при който стартираме с препарати с удължено действие и в последствие започваме излизането от стероидния цикъл с бързи тестостерони с период на ускорен разпад.

В този стероиден цикъл препаратите, които се използват са 2 вида високо анаболни /дека, ретаболил/ и андрогенни  бързи препарати / пропионат, енантат/.

 

Употреба на анаболи и стероиди

 

Аз лично не съм привърженик на третия вариант и стероидните цикли, които съставям са от първите два варианта, предвид плавното преминаване от комбинация на препаратите и максималната им ефективност за същия период на стероиден цикъл.

При излилизане от стероиден цикъл е важно да насочим усилия към изчистването на рецепторите, което се случва с прием на високи дози от Омега 3.

След спирането на стероидите е необходимо да се намали леко интензитета на тренировките, предвид по забавеното вече възстановяване и намаления протеинов синтез.

Преди да навлезем в периода на излизане от стероиден цикъл също трябва да помислим за оптимална суплементация

Какво ще рече това?

След спиране на стероидите да включим хранителни добавки подпомагащи увеличаването на тестостерона и поддържащи високи протеинови нива в добавка на хранителния си режим.

 

хранителни добавки след анаболен стероиден цикъл

 

С цел да задържим максимално от постигнатото добра алтернатива освен споменатите по-горе добавки за възстановяване след анаболен цикъл може успешно да се прибавят: креатин, бцаа, комплексни аминокиселини, азотни бустери и др.

Хранене при излизане от стероиден цикъл

Важен момент при излизане от стероиден цикъл е храненето.

Ако до момента сме приемали 2,5-3гр протеин на килограм тегло след спирането на стероидите следва да се намали приема до 1,5-2гр протеин, предвид намаления белтъчен синтез.

probolan za muskulna masa i relef

Ако сме били по време на стероидния цикъл на ниско калориен хранителен режим с цел подобряване на релефа и чистене на подкожни мазнини то при излизане от стероиден цикъл следва калориите плавно да се вдигнат до необходимите за задържане на постигнатото по-време на анаболния цикъл.

Имайте предвид, че колкото по-високи са използваните дози анаболни стероиди, толкова по-голям е риска от увреждания!

Ако скоро не сте ползвали стероиди имайте в предвид, че и ниските дози биха ви дали достатъчен тласък за мускулен растеж.

Възможно ли е повишаване на мускулната маса без прием на анаболни стероиди

Напълно възможно е да повишите мускулната си маса и без прием на стероиди и анаболи.

Прост пример от практика ми беше, когато мой познат ме потърси и искаше да увеличи мускуната си маса.

Той ми сподели, че преди година е правил стероиден цикъл и то с доста силни препарати като анадрол и микс от тестостерони във високи дози.

Не беше спазил условията за излизане от стероиден цикъл и се беше върнал в началните си килограми преди започването му.

След кратък разговор успях да му повлияя да се въздържи този път от прием на стероиди, а да заложим на стриктен хранителен режим и фитнес програма за качване на мускулна маса.

В рамките на два месеца теглото му се повиши с цели 7кг и силата му с около 30% се повиши.

Това е поредното доказателство, че ако не гоните професионални успехи за бодибилдинг сцената, приемът на анаболни строиди  и излизането от стероиден цикъл ще ви се явят като ненужни в тренировъчния процес.

Ако все пак сте решили да ползвате анаболи и имате въпроси от към съставянето и излизането от стероиден цикъл, може да се свържете с мен за съвет!

Благодаря ви за отделеното време, ако мислите, че информацията в статията би била полезна и на други, просто я споделете.

Споделете в социалните мрежи
FacebookGoogle+TwitterLinkedInPinterest

Автор: Светослав Ковачев

Лицензиран фитнес инструктор. Автор на над 80 статии, свързани със здравословно хранене, фитнес програми и тренировъчни принципи.

Биография