L-глутамин

л-гутамин

L-глутаминът е аминокиселина, която се произвежда в големи количества в кръвта, скелетните мускули, белите дробове, бъбреците, черния дроб, мозъка и стомаха, т.е тя е неесенциална аминокиселина. Формулата на L – глутаминът е C5 H10 N2 03. Глутаминът играе важна роля за клетъчната структура.Участва в протеиновия синтез и играе ролята на гориво за имунните клетки.

Приемът на L – глутамин в течно или прахообразно състояние има благоприятстващ ефект при хора с нарушения на стомашно – чревния тракт. Също така има голямо влияние за бързо натрупване на мускулна маса. Аминокиселината подобрява издръжливостта на организма при тренировки, защото при липса на енергия, тялото превръща глутамина в глюкоза.

За какво служи L-глутамина

Нашето тяло произвежда достатъчно от тази аминокиселина, но наличието на травми, изгаряния, инфекции, операции, в комбинация със стрес, значително намаляват количеството на произвеждания L – глутамин. В такъв момент е необходимо да се приемат повече храни, богати на аминокиселината или глутамин или под формата на хранителна добавка.

Храни, съдържащи глутамин са повечето меса, риба, яйца и млечни продукти. Среща се също в соята, бобовите растения, зелета, цвеклото, спанакът и магданоза.

L – глутаминът взима участие в повечето метаболитни процеси. Функциите, които изпълнява аминокиселината са свързани с укрепването на:

Имунната система  – глутаминът осигурява енергия на имунните клетки (лимфоцити) за да се борят срещу бактерии и вируси.

Храносмилателния тракт – използва се за намаляване на чревната пропускливост и така предпазва от навлизане на бактерии, причиняващи сепсис. При смилането на храната се отделят токсини и при висока пропускливост на стените на червата различни бактерии от отпадъците от храна могат да достигнат до други органи на тялото.

Мускулните тъкани – при засилени тренировки и физически натоварвания се образува повишено количество на амоняк в кръвта. L – глутаминът неутрализира амоняка в организма, като по този начин предпазва мозъка и увеличава издръжливостта на мускулите и подобрява спортните постижения. Доказано е, че глутаминът способства за доставката на азот до мозъка и по този начин изостря ума и подобрява паметта. Участва също така като регулатор на кръвната захар, намалявайки т. нар „глад за захар“ и желанието за алкохол.

 

л-гутамин

 

Като една от най – важните аминокиселини в нашето тяло, тя подпомага много процеси. Допълнителния прием след операции и химиотерапия благоприятства за по – бързото зарастване на раните и по-кратък срок на възстановяване.  Поддържа клетъчния обем и нормалното хидратиране на клетките в тялото.

Направени са изследвания, според които приемът на 2 мг L – глутамин увеличава нивата на растежния хормон с 400 %. Освен, че участва при много метаболитни процеси, L – глутаминът се използва като добавка от много спортисти и физически активни хора. Предимството му в тази насока е, че подсилва растежа на мускулните тъкани, увеличава издръжливостта при тренировки, регулира синтеза на протеини в тялото

Странични ефекти от използването на L – глутамин

Няма доказани странични ефекти при предозиране на аминокиселината, освен леки стомашно – чревни неразположения. Въпреки това, като всяка хранителна добавка не трябва да се приема в по -високи дози от указаните. Първоначално се препоръчва да се започне с намален прием, докато организмът се настрои и след това може да се увеличи плавно. Хора, страдащи от чернодробна цироза или заболяване на бъбреците трябва да се консултират с лекар преди да започнат да приемат допълнително L – глутамин.

 

Споделете в социалните мрежи
FacebookGoogle+TwitterLinkedInPinterest

Автор: Светослав Ковачев

Лицензиран фитнес инструктор. Автор на над 80 статии, свързани със здравословно хранене, фитнес програми и тренировъчни принципи.

Биография