TRX какво представлява

ТРХ упражнения-въжета-колани-тренировки

Какво се крие зад съкращението TRX?

TRX представлява система за тренировки при пълно съпротивление с точка на окачване.

TRX (Total Resistance Exercise) или в превод – упражнения с пълно съпротивление.

За ТРХ (Тренировките с точка на окачване и въжета) са познати още от ХIX в., като част от тях са описани в книгата „Спортове за момчета“ издадена през далечната 1866 г.

По-късно, през 90-те годни на 20 век Ранди Хетрик – бивш член на военноморските тюлени на САЩ, разработва система от ТРХ упражнения позната ни днес, която започва да се рекламира и продава като TRX (Total Resistance Exercise), едва след 2002 г.

Тренировки при пълно съпротивление (TRX)

Какво в действителност представляват ТРХ (тренировки при пълно съпротивление)?

TRX  представлява система от упражнения използваща собственото тегло за съпротивление.

Чрез промяна на позицията на тялото ние може да добавяме или отнемаме от натоварването при  TRX упражненията.

При ТРХ тренировката е характерно, че изолацията на отделна мускулна група без поддържащи мускули е почти невъзможна.

Това се дължи на разположението на тялото на трениращия като система от лостове, противодействащи на гравитационните сили.

ТРХ упражненията изискват определена степен на стабилизация на тялото, което от своя страна ангажира много спомагателни мускулни групи.

Основни мускулни стабилизатори в повечето движения остават: коремно-поясния корсет и раменния пояс.

ТРХ упражненията ни  дават възможност за трениране в много различни позиции на тялото.

 

 

Освен за развитие и укрепване на горната част на тялото има доста упражнения даващи акцент върху долната част.

Като тук упражненията са в динамичен стил и възможността от травми е силно ограничена за разлика от грешно изпълнение при упражненията със свободни тежести.

При TRX упражненията има пряка зависимост от позиционирането на тялото, като тук движенията могат да бъдат дърпащи или бутащи.

Което от своя страна успешно натоварва мускули синергисти и антагонисти (сгъващи и разгъващи) отговорни за мускулния баланс.

Според точката на контакт на коланите с тялото, могат да се тренира горната или долната част на тялото.

Употреба на TRX

Системата ТРХ от колани е разработена за употреба при всякакви условия, дори ако щете може да си закачите ТРХ комплекта на дървото в двора или на врата в кухнята.

Това дава възможност ТРХ тренировките при пълно съпротивление да могат да се прилагат не само във фитнес залите, а навсякъде където има възможност да се закачи въжето.

TRX  упражнения могат да се използват както самостоятелно, така и съвместно в комбинация с други фитнес уреди и аксесоари.

За кого са подходящи ТРХ упражненията

ТРХ упражненията могат да бъдат изпълнявани от всеки, който има желание да подобри физическата си форма и сила.

Упражненията са разнообразни и активират много мускулни групи, което е предпоставка за използването им при комплексни тренировки дори от хора с нулево ниво.

Като пример мога да дам моят син, който чудесно се справя с упражненията, а е само на 5г.

 

TRX тренировки и упражнения, възраст

 

Аз самият предпочитам ТРХ тренировките, когато се чувствам изморен и отегчен от стандартните фитнес уреди и приоми или в дните за кардио.

Тогава включвам  TRX  упражнения като допълнение в кръгова тренировка.

Хубавото при ТРХ тренировките е, че самите движения могат да се изпълняват с пълна ставна амплитуда и имат чудесен стречинг ефект за мускулатурата.

Колко често могат да се правят трх упражнения

В зависимост от фитнес програмата и индивидуалните способности на организмът ни за възстановяване  може да правим от 3-4 до 5 пъти седмично трх упражнения.

Или да ги добавяме при тренировките ни с тежести като допълнение.

Всичко е строго индивидуално.

Ако искате да разберете каква да бъде честота на тренировките за максимална кондиция и мускулен растеж, то обърнете внимание на следната моя статия.

Какво представлява TRX коланите

TRX комплектът, които аз си поръчах от али експрес включва, колани с променлива дължина с ръкохватки и ленти за ходилата, както и един основен колан, които се закача посредством карабинка или „възглавничка“ към врата или кука на стената.

 

trx-vajeta-kolani-komplekt

 

Аз лично закачам трх въжетата към лоста ми за набиране.

В заключение бих добавил следното.

Ако са ви омръзнали познатите ви фитнес упражнения в залата или по някаква причина нямате възможност да посещавате фитнес, то успешно може да поддържате отлична кондиция и форма с TRX системата от упражнения дори и в къщи.

Благодаря ви за вниманието, ако считате, че статията ми би била полезна и на други ваши познати то бих се радвал да я споделите!

Споделете в социалните мрежи
FacebookGoogle+TwitterLinkedInPinterest

Автор: Светослав Ковачев

Лицензиран фитнес инструктор. Автор на над 80 статии, свързани със здравословно хранене, фитнес програми и тренировъчни принципи.

Биография