Фитнес трансформация – надвий себе си!

Фитнес трансформация с Мария Сбиркова

Днес ще ви представя една млада дама, която със силната си воля и постоянство успя да трансформира до неузнаваемост своето тяло. Тя победи генетиката и доказа как грозното патенце може да се превърне в красив лебед! Прочетете нейната изумителна фитнес история. Как успя да се пребори с мазнините и да стъпи на фитнес сцената.

На вашето внимание ви представям: Мария Сбиркова на 26 години от град Пловдив. Завършила е магистърска степен по ‘Психология и психопатология на развитието’ във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Ето какво тя ни разкри за себе си и пътя към успеха ѝ.

Жени отслабване. Преди - сега. Мария Сбиркова

Здравей Мими! Преди да се захванеш с фитнес, спортувала ли си нещо?

Преди да започна да се занимавам с фитнес, съм тренирала различни видове групови тренировки, като Зумба, ТаеБо и Кик бокс.

Каква беше причината да направиш крачката за сегашният си вид?

Като малка бях с доста наднормено тегло, хранех се предимно с тестени неща, сладко и най-вече пържени картофи. Не сядах да се храня, без да има на масата пържени картофи. И както се очаква, това се отрази доста зле на тялото ми. Имаше момент, може би когато бях на 12 години, в който тежах почти 70 килограма. С течение на времето започнах да обръщам все по-голямо внимание на външния си вид. Не се харесвах, не се чувствах добре, купувах си страшно широки дрехи, защото се притеснявах да не се очертае някоя част от тялото ми. Бях ужасена от мисълта да отида на плаж. Реших, че трябва да взема някакви мерки и започнах да тичам всяка вечер по един час в близкия парк. Влезнах за първи път във фитнеса, когато реших, че трябва да бъда в добра форма за бала си. Започнах да тренирам 4 пъти в седмицата, но без да спазвам хранителен режим, а и тогава нощният живот беше доста активен, нещо обичайно за всеки човек в тази възраст. Но въпреки това имах известни резултати. След като ме приеха да уча във Варна, нещата се промениха, много учех, нямах много време за излизане и станах доста по-постоянна в тренировките. Започнах да чета много по темата за фитнес и хранене. Исках още по-добри резултати. И ги постигнах!

Както знаем фитнесът не е само тренировки в залата и вдигане на тежести, а начин на живот – трудно ли ти беше да влезеш в този „ритъм“?

фитнес трансформация жени с Мария Сбиркова

Не ми беше трудно да влезна в този ритъм, защото бях обсебена от идеята за съвършеното тяло и това беше една от главните ми цели. Аз съм от типа хора, които достигат до всичко, което пожелаят, поне на този етап не съм се отказала от нищо, което съм искала. Всичко е възможно, понякога просто е нужно малко повече време. Събуждах се и си лягах с мисълта и визията, за нещата, които искам да ми се случат. Знаех какво искам и вложих цялата си енергия в това. Препълних библиотеката си с всички възможни книги и енциклопедии по темата и четях денонощно. Започнах да готвя храната си за всеки ден и да изпробвам различни видове хранителни добавки. Те са необходими за изграждането на добра фигура. И всичко това стана моето ежедневие – готвене, учене, тренировки.

Как усещаш промяната на отношението на околните към теб след тази драстична промяна?

Хората, които ме познават от малка и знаят как съм изглеждала преди, не могат да ме познаят сега. Промяната в начина ми на живот е тотална. Пълна противоположност на това, което бях преди. И от гледна точка на физиката ми, и от гледна точка на психиката ми. Срещам доста одобрение от хората. Особено от жените. Пишат ми много момичета за помощ и се чувствам много щастлива, когато мога да им помогна.

Разкажи повече за хранителния си режим – от какво е съставен /храни/ и колко често се храниш?

Тренировки за жени с Мария Сбиркова

Както всички момичета във времето, съм минала през какви ли не диети. Трябваше да направя много грешки, докато се науча как трябва да се храня. И тук е моментът да кажа на всеки, който реши да спазва някакъв хранителен режим, да се посъветва с професионалист, особено момичетата. Имаше моменти, в които се хранех прекалено малко с по 500-600 калории на ден. Недопустимо! Това  ми доведе много здравословни проблеми. Хормонален дисбаланс, кожни проблеми, депресия, забавен метаболизъм.В момента, режимът ми зависи от това в какъв етап съм от подготовката си за състезание. Сега се опитвам да кача мускулна маса. Храня се предимно с месо – пилешко, телешко, риба. Добавям и някакъв тип въглехидрат към храненията си и се старая по-голямата част от въглехидратите ми да приемам около тренировката си. Обикновено използвам ориз, овесени ядки или елда. Мазнините си набавям предимно от ядки, жълтъците на яйцата и авокадо. Понякога си позволявам да изям един протеинов бар след тренировка. Не изпитвам често нужда от сладко, защото използвам протеин, като хранителна добавка и с него си приготвям различни рецепти.

Грешките, които си направила в самото начало?

Основната грешка, както вече споменах беше, че не се хранех и понякога тренирах по два пъти на ден с калориен прием от 600 калории. Не правете това!

Разкажи за хранителните добавки, мнение и необходимост от тях?

Мария Сбиркова пулс фитнес

За мен хранителните добавки са задължителни за всеки, който тренира усилено и спазва хранителен режим. Не оставам без мултивитамини, Омега-3, и аминокиселини. Преди състезание добавям Л-карнитин и някакъв Фет Бърнър с цел по-бързо да се изчистя от ненужните мазнини. Обичам да изпробвам различни марки и често си купувам нещо ново. В момента към основмите ми три (витамини, омега-3 и БЦАА) съм добавила креатин монохидрат преди и след тренировка и ГАБА – вечер преди лягане.

В бъдеще смяташ ли да се развиваш професионално в този спорт?

Разбира се! Това е моят живот. Искам да знам всичко. Имам възможността да се уча от много добри професионалисти в тази област. Най-хубавото е, че в този спорт всичко е индивидуално и ако едно нещо действа при някого, то при друг може да не действа. И изключително много благодаря на всички, които споделят опита си с другите. И на тези, които се опитват да повишат културата на хранене и движение. Младите хора имат нужда от всички тях.

най-добрият фебърнър за жени Grenade Killa Ketones

Най-добрият фебърнър за жени Grenade Killa Ketones

Споделете в социалните мрежи
FacebookGoogle+TwitterLinkedInPinterest

Автор: Светослав Ковачев

Лицензиран фитнес инструктор. Автор на над 80 статии, свързани със здравословно хранене, фитнес програми и тренировъчни принципи.

Биография