Как виртуалното колоездене революционизира велоергометрите

виртуалното колоездене

Колоезденето е изключително ефективен и популярен начин за изгаряне на мазнините и подобряване на тонуса.

Това  е пример за съчетаване на кардио упражнения с тренировка за сила, като по този начин увеличава удоволствието и резултатите.

Колоезденето е нещо, което всеки може да прави и за повечето хора е доста забавно.

Има няколко причини, поради които колоезденето не се приема като идеалният начин за тренировка. Преди всичко, колоезденето изисква колело.

Хубавите велосипеди са скъпи и се нуждаят от място за съхранение и подходящо място, където да ги караш.

Освен това винаги си зависим от времето – насладата от карането на колело бързо се губи при проливен дъжд и ниски температури.

Колоезденето в закрити помещения на стационарни велосипеди, познати на всички като т.н. кардио велоергометър, решава някои от тези проблеми, но този уред може да се окаже скучен за някои хора.

На никой не му е особено приятно да стои закотвен на едно място, гледайки в стената в продължение на 40 или повече минути.

За щастие, технологиите предлагат решение: виртуално колоездене. Това е перфектното свързване на фитнеса и технологиите и ползите са неограничени.

Какво е виртуално колоездене

Виртуалната реалност се постига с помощта на устройства, които може да сложите на лицето си, за да се насладите напълно на поглъщащото мултимедийно изживяване.

Докато виртуалната реалност е многообещаваща технология, тя също е изправена пред редица различни предизвикателства.

Виртуалната реалност прави първите си стъпки в света на игрите, но от известно време се появява и във фитнес индустрията.

По-конкретно, виртуалната реалност помага да се направят велоергометрите по-малко скучни и по-ефективни, като на трениращите  във фитнес залата се дава възможност да се чувстват така, сякаш се движат в реална среда.

Виртуалната реалност може да се внедри и в още много други фитнес уреди, като гребен тренажор от спортен склад, бягаща пътека и др.

Сега, вместо да карат колело на място и да се взират в празната стена, членовете на фитнес залата могат да гледат живописни гледки и да се чувстват все едно са на открито.

Те могат да променят скоростта и посоката при тяхното каране и да наблюдават ефекта в реална среда.

Това обикновено се постига с помощта на големи екрани, които предават на потребителя изглед, който се променя, като извлича данни от велоергометъра.

В ранните години на тази технология това се е случвало с помощта на предварително записани маршрути, които се излъчват на различна скорост, в зависимост как потребителят кара.

Днес обаче технологията е в такава напреднала фаза, че системите позволяват на колоездачите да се движат в истинска 3D среда.

Да имаш нещо, което да гледаш, докато караш колело, не само прави карането по-забавно, но всъщност може да повиши вашите резултати, чрез повишаване на концентрацията и усилията.

Всъщност някои форми на виртуално колоездене включват дори видеоигри, които се играят чрез управление на кормилото и използване на педалите. Това допълнително мотивира колоездача и прави упражненията по-приятни и понякога дори пристрастяващи.

Други програми могат да добавят състезателен елемент, като позволяват на потребителите да се състезават с останалите.

Въпреки всичко колоезденето в реална среда остава незаменимо и  препоръчваме при всяка удобна възможност, да излизате да карате с вашият велосипед в природата.

 

Споделете в социалните мрежи
FacebookGoogle+TwitterLinkedInPinterest

Автор: Светослав Ковачев

Лицензиран фитнес инструктор. Автор на над 80 статии, свързани със здравословно хранене, фитнес програми и тренировъчни принципи.

Биография