Протеин и протеинови източници в протеиновите диети

Протеин и протеинови източници

Протеинът е основната градивна част от мускулатурата и тъканите в организма. Това е вещество, богато на азот, което се образува от аминокиселините.

Протеин – що е то?

Протеинът освен като градивен елемент в клетъчната структура, може да бъде използван и като източник на енергия. За да бъде коректно използван от организма, той трябва да бъде метаболизиран /разграден/ до най-простата си форма, а именно аминокиселините. Какво трябва да знаем за тях?

Аминикиселини

Аминокиселините се делят на два вида: заменими и незаменими. Заменимите аминокиселини са 12 на брой и могат да се синтезират в организма от другите аминокиселини.

Характерно за тях е, че те са взаимозаменяеми от другите налични в организма аминокиселини. За незаменимите осем на брой аминокиселини е важно да знаем, че те носят своята идентичност и не могат да бъдат заменяни от други. При липса на някоя от тези аминокиселини, способността на тъканите да растат и да се възстановяват рязко се компрометира. Като това води след себе си до редица нежелани процеси на разпад на тъканите и мускулатурата в тялото.

Но все пак нека се върнем към съществото на протеина и приложенията му в спорта. Освен добилите напоследък популярност високо протеинови диети при спортистите и хората със заседнал начин на живот и затлъстявания, информацията за избора на вида на протеин (животински или растителен протеин) е доста ограничена.

Животински протеин

Важно е да знаем, че за храните, набавени от животни или животинския протеин се счита, че съдържат всички незаменими аминокиселини в белтъчния си анализ. Към тях спадат: месото, яйцата, рибата, млякото и млечните продукти, както и морските храни.

 

животински протеин

 

Растителен протеин

Протеините от растителни източници се посочват, че са с непълен аминокиселинен профил заради липсата на една или две незаменими аминокиселини. Това е важно да го знаем, ако сме решили да правим вегетарианска диета, като за целта ще е необходимо да си набавяме необходимите белтъчини от консумацията на разнообразни зърнени храни, бобови растения /боб, леща, грах/ и растителни протеини на прах (оризов протеин, соев протеин, грахов протеин, конопен протеин), за да се гарантира доставката на всички незаменими аминокиселини. Друго важно, което трябва да знаем за растителните протеинови източници, че те не разполагат с достатъчно висока биологична стойност, нетно усвояване на белтъка, PDCAAS, и коефициента на ефективност на протеина, като е при животинските белтъци.

Протеин от мляко и млечни продукти

Сега ви предлагам да обърнем внимание на така наречените Whey протеини (синтезирани от млякото) и дълбоко навлезлите в пазара на хранителните добавки, сухо мляко за кърмачета и медицински нужди.

Уей протеин

 

протеин на прах

 

Whey е термин, с който се нарича светлата течност част от млякото, която остава след коагулацията и извличането на изварата, както и при производството на сирене. От тази течност се синтезират суроватъчните протеини, които се филтрират с различни процеси, осигуряващи различните им концентрации на белтъчини.

Whey представлява първият от двата най-големи протеинови раздели, извлечени от млякото. Вторият протеинов раздел е отреден на казеина. В състава на суроватъчният протеин се осигуряват всички незаменими аминокиселини, свързани в разклонена верига (БЦАА).

Какви рискове за здравето има от прекомерната употреба на протеин и по специално от животинския протеин? Това е въпрос, на който задължително трябва да знаем отговора, преди да се насочим към протеиновата диета.

Основният риск за здравето е фокусиран върху:

  • сърдечно-съдовите заболявания – поради високата консумация на наситени мазнини и холестерол;
  • здравето на костите – от костна резорбция поради сяро-съдържащи аминокиселини, свързани с животинския протеин;
  • натоварена чернодробна функция;
  • заболявания на отделителната система, свързани със затруднена бъбречна функция – синтез на камъни в бъбреците.

Save

Споделете в социалните мрежи
FacebookGoogle+TwitterLinkedInPinterest

Автор: Светослав Ковачев

Лицензиран фитнес инструктор. Автор на над 80 статии, свързани със здравословно хранене, фитнес програми и тренировъчни принципи.

Биография