Не мога да отслабна? Специфики на женското тяло, хормони, месечен цикъл и тренировки

Защо не мога да отслабна

Не мога да отслабна, защо? Как да сваля излишните килограми? Това са въпроси, които почти всяка дама си ги задава.

Причините не са малко за това в следващите редове ще се опитам да ги установим.

Сега ще се опитам да открием отговорите на тези често срещани въпроси, които може би се крият в женската ви природа.

Много често се забравя факта, че женското тяло е доста по-различно от мъжкото и фитнес тренировки и хранителни режими, които са били успешни при мъжете, то при дамите има вероятност да не работят ефективно.

Причината тук се явява един доста често подценяван фактор, а именно месечният цикъл.

Ето тук е разковничето, в разликата по отношение на хормонална среда, диети, тренировки и скорост на метаболизма между двата пола.

Когато дамите решат да отслабнат, те трябва да знаят, че това не става нито бързо, нито лесно.

Изчистването на тялото от мазнини е процес, който изисква търпение, упоритост, увереност и постоянство.

На въпросът „Как да отслабна“ трябва да се знае, че отговорите са свързани с процесите в тялото, генетичен код, физиологията, хормони, хранителен режим, физическа активност, стрес, продължителност на съня, навици и други.

 

Не мога да отслабна причини

Напоследък доста често срещана тенденция е в стремежа си да отслабнат дамите прибягват до драстични диети и продължителни фитнес тренировки.

Намален калориен прием и увеличен калориен разход?

 

Фитнес програма за отслабване и стягане не мога да отслабна

 

Логиката сочи, че това следва да доведе до бързо отслабване, но дали всъщност е така?

Рязкото намаляване на калорийният прием и увеличаването на обема на тренировка в частност (кардио натоварването) води до срив в хормоналната среда.

 

Не мога да отслабна – мисията (промяна в хормоналните нива)

Какво се случва при нарушаване на хормоналната среда?

Бързо повишаване на стресовият хормон– кортизол.

Хормонът отговорен за чувството за ситост наречен  лептин  бележи спад, което означава, че апетита се увеличава.

Половите (естроген и тестостерон), както и тироидните хормони отделяни от щитовидната жлеза бележат рязък спад.

Последствията от всичко това се изразяват в забавяне на метаболизмът и липса на какъвто и да бил тренировъчен прогрес.

 

Грешката в мисия: Не мога да отслабна

В резултат на това най-често срещаната грешка, която съм наблюдавал е поредното ограничаване на храната (калорийният прием) и още повече увеличаване на аеробната дейност.

Предприемането на този ход е пагубен за организма, като води до здравословни проблеми и психически срив от невъзможността за отслабване и прогрес.

Тук е момента да спомена, че вашето тяло подложено на  тези екстремни условия поставя на преден план оцеляването си.

Задействат се механизми, които ограничават до минимум разхода на калории, като всяка приета калория се пренасочва за складиране към мастните депа.

Имайте в предвид, че организмът ви не взема под внимание „мисията: Как да отслабна“ присърце, защото негова основна задача е оцеляването, така че прибързаните и резки промени не са, нито ефективни и още повече пък здравословни.

 

Не мога да отслабна (Fatal error) – реакцията

Предвид горепосочените фактори тялото може да влезе в „авариен режим“, което да доведе до спиране на менструалния цикъл, рязка промяна в хормоните и това, от което най-много се боите Йо Йо ефекта.

 

Не мога да отслабнаи влиянието на месечния цикъл

Менструалният цикъл  в зависимост от фазата си би изисквал различни подходи от към тренировка и хранене.

Често в този период дамите не могат да си позволят да тренират.

Важно е да се отбележи, че женските хормони се променят всяка седмица, което води и до промени в физическите възможности, енергийните нива,  силов капацитет, метаболизъм, и психика.

При всяка една дама цикълът протича по различен начин – при някои пред-менструалният синдром е придружен от силни и болезнени симптоми, които се отразяват негативно върху ежедневния ритъм, а от там и върху тренировъчната активност.

При други протича по-леко, но пък се наблюдава голяма водна задръжка.

В трети случаи има обилно кръвотечение, а има и такива, при които мензисът протича кратко и неусетно.

При много от дамите част от цикъла се отразява върху тренировките – отпадналост, умора, липса на енергия и мотивация.

Менструацията е тежко предизвикателство за тялото, като по време на нея се губят много ресурси и вещества, което е и причина за запасяването му преди „цикъл“.

Но има и щастливки, при които не се налага драстична промяна в тренировъчния план заради специфичните състояния.

Резултатите при проведените изследвания показват, че менструалният цикъл при дамите не влияе пряко върху спортните постижения.

 

не мога да отслабна, месечен цикъл и влиянието му върху фитнес тренировките

 

Редовните фитнес тренировки могат да доведат до облекчаване на менструалните симптоми и значително да улеснят преминаването през различните фази от цикъла.

Балансираният хранителен режим също би имал своят принос за това.

По време на менструалният цикъл може и да не се усети пряко влияние върху спортните постижения, но със сигурност  чувството е различно през отделните му фази.

Често може да се наблюдава ефекта на една тежест, която е преодолявана с лекота да ви затрудни, разстояние, което сте пробягвали за определено време през едната фаза на цикъла, ни отнема няколко секунди повече или по-малко през друга фаза.

 

Как да отслабна или защо не мога да отслабна

Обикновено при жените ефектът от тежките и упорити фитнес тренировки идва по-бавно.

По тази причина: ДАМИ БЪДЕТЕ ОТДАДЕНИ НА ХРАНЕНЕТО!

 

ThermaCuts отслабване без диета

 

ПРИЧИНАТА: Жените могат да изразходят много калории по време на тренировка, но след нея горенето спира по-рано сравнено с мъжете.

Бог е създал жената от реброто на Адам както знаем , но пък за сметка на това и е дал повече телесни мазнини, като това не е случайно, а е свързано с детеродната функция.

Това поставя изискването пред тялото на жената за по-висок процент подкожни мазнини- 20-25%, докато при мъжете този процент е 16-21%.

Когато започнете да намалявате част от мазнините си организмът, като защитна реакция започва да се противопоставя на това намалявайки щитовидните хормони.

Това от своя страна води до забавяне на метаболизма и намален калориен разход по време на физическа активност.

Характерно за дамите е, че успяват да изгорят доста добре мазнините от горната част на тялото си, но затрудненията са в областта на бедрата и ханша.

Причината за това се явява отново детеродната функция на жената, предвид складирането на тези мазнини в случай на бременност.

По време на физическа активност женското тяло използва като източник на енергия повече мазнини сравнено с мъжа, но след нея гори основно въглехидрати, докато при мъжете е обратното.

 

фитнес упражнения за корем коремни преси за горна част не мога да отслабна

 

Дамите са по-издръжливи и често реагират отлично на по-обемни и продължителни натоварвания.

При жените е характерно, че по време на аеробни тренировки изгарят повече мазнини, средно около 40 грама, което е по-малко в сравнено със силния пол.

Но това не означава, че тренировката трябва да бъде основно кардио, а да включва в себе си и и упражнения с тежести и машини в зависимост от фитнес програмата.

Причината за това е, че  жените използват като източник на енергия първо липидите, намиращи се в мускулите,  или така наречените интра-мускулни триглицериди, като се използват много малко мазнини от мастните депа.

Все пак имайте в предвид, че не е толкова важно, колко калории ще изразходите по време физическо натоварване, а колко ще изгорите през останалото време на  денонощието.

Важен момент е да отбележа, че дамите за разлика от мъжете са способни да издържат по-дълги периоди на гладуване.

С липсата на апетит, често се пропускат хранения, като с това организмът отново забавя метаболитните процеси.

Може да се каже, че жените имат способността да се адаптират много по-ефективно по отношение на загуба и изразходване на енергия, като организмът им е способен да ограничи калорийният разход и така ефекта за горене на мазнините от приема на храна е понижен.

Ако искате да намерите правилният за вас отговор на въпроса: Защо не мога отслабна? Експериментирайте и намерете правилната, индивидуална техника и начин на хранене.

Ако се лутате и имате затруднения не се колебайте да се свържете с мен за съвет и помощ!

 

Споделете в социалните мрежи
FacebookGoogle+TwitterLinkedInPinterest

Автор: Светослав Ковачев

Лицензиран фитнес инструктор. Автор на над 80 статии, свързани със здравословно хранене, фитнес програми и тренировъчни принципи.

Биография