Фитнес, цигари и вреда

Пушене и фитнес

Все по-често много от нас си задават този въпрос влияят ли цигарите на фитнеса?

Вие как мислите дами и господа пушачи ? Или тайно се надявате с тренировките да ги неутрализирате 🙂  Е няма как да се случи това.

  • Ефекта на цигарите върху тренировката.

По време на фитнес тренировка не се използва пълният капацитет на белите дробове. Това води до намалено количество на кислорода в кръвта, а от там окислението на мазнините и тяхното изгаряне се забавя.

Повишава се и артериалното налягане с 10мм живачен стълб на една изпушена цигара.

Отделно дробовете на млад човек, пушещ по кутия цигари на ден са с капацитета на 20 години по-възрастен от него индивид.

Възможността за спонтанен инфаркт при мъжете до 30 години е цели 2 пъти по-висока при пушачите, а развитието на рак на белите дробове огромна. Рискът от рак се увеличава с всяка изпушена цигара, поради съдържанието на силният канцероген 3,4-бензспирен в катрана отделян в дробовете при тютюно-пушене.

Може би се чудите защо пушачите кашлят? Ами това се нарича бронхит, който преминава в хроничен след определен период от време, а той след себе си води отново до рак на белите дробове и СМЪРТ!

  • Други странични ефекти

Зъбки бели като гъбки, да ама другия път, не се чудете защо, въпреки редовната употреба на пасти за зъби сте с жълто кафеви зъбки.

Зъби на пушач

Усмивката на пушача. ..

zybi-pushachi

 

 

 

 

 

 

 

Кожата при пушачите бързо губи еластичност бързо се сбръчква и придобива жълтеникав оттенък. Почти като солариума 🙂

Оцветяване на кожата при тютюнопушенето

Загуба на еластичност и жълт цвят.

 

 

 

 

 

 

 

 

По-слаба имунна защита при пушачите и унищожаването на 25 мг. витамин С само от една цигара. За справка в 100 гр. лимонов сок се съдържа около 50 мг. витамин С.

Всеки си казва точно на мен няма да ми се случи, моят организъм е здрав! Не ставайте смешни с подобни разсъждения за самоуспокояване. Всичко е въпрос на доза надхвърлиш ли я и край. И помнете рака при белите дробове се проявява 20 пъти по-често при пушачите, а отключите ли раковите клетки рядко съвременната медицина ги побеждава. Но не се притеснявайте едно по-добро място без тютюнев дим ви очаква….

Спорт  и здравословен начин на живот вървят ръка за ръка, но не знам защо в представите ми нещо не влиза и цигарката в устата…. За това откажете цигарите навреме и изживейте живота си пълноценно.

  • Финансови загуби

Замисляли ли сте се колко пари на месец давате за цигари?

Една кутия 5,60 лв. Х 30дни = 168 лв. за една година това са 2016 лв.

Кутия и половина за месец = 237 лв. за година това са 2844 лв.

Две кутии за месец са 336 лв., а за година 4032 лв. ….

Замислете се с тези пари колко други неща може да си купите или по-добре ги дарете на нуждаещите се, а не на тютюневата промишленост и акциз за държавата.

Усещали ли сте  „приятният дъх“, който остава след цигарата, дъвката не успява да се пребори напълно, а вмирисаните ръце и дрехи?

И все пак, ако волята ви е слаба или липсва такава пушете далеч от децата си и не им предавайте смъртоносният си порок от небрежност и незаинтересованост.

 

как да спрем цигарите

Ако публикацията ти е харесала я сподели! Нека всички разберат вредата от тютюно-пушенето !

Споделете в социалните мрежи
FacebookGoogle+TwitterLinkedInPinterest

Автор: Светослав Ковачев

Лицензиран фитнес инструктор. Автор на над 80 статии, свързани със здравословно хранене, фитнес програми и тренировъчни принципи.

Биография