Как да изберем най-добрият фитнес инструктор?

Димитър Николов фитнес инструктор

Ексклузивно с Димитър Николов!

Виждаме как все по често големите вериги фитнеси наемат без особен контрол и образоване „фитнес инструктори“ хванати от кол и въже. Пък и в крайна сметка един курс за фитнес инструктор не е кой знае каква философия. Досега не съм и чувал за някой не успял да завърши  курса. Самият аз далечната 2002 г. изкарах курсовете за фитнес инструктори в НСА при тогава все още доц. Владимир Боянов, а по настоящем професор. Спомням си на изпита как написах фитнес програмата на колежка седяща до мен. В последствие дори момичето работеше като инструктор.

За да избегнем възможността да попаднем на нещо подобно, което за винаги да ни откаже от фитнеса чрез липса на резултати или травми е добре да изберем човек с опит, на който може да се доверим.

По тази причина искам да ви представя човека, който спечели и оправда доверието на много дами и господа, а именно моя приятел и колега Димитър Николов. Сигурно сте чували за него, а може и да го познавате, но сега той ще ни разкрие тайната на доволния клиент.

Като за начало би ли разказал малко повече за себе си? През какви спортове си минал, завършил ли си спортно образование, какви курсове, къде и какво свързано със спорт си работил?

Израснал съм в спортно семейство, майка ми и баща ми цял живот са били спортисти, треньори и все още работят в сферата на спорта. Още нямах 7год., когато ме записаха на плуване, тренирал съм баскетбол, бойни изкуства, лека атлетика,  а през това време съм спортувал всеки ден стрийт фитнес, фитнес, волейбол, футбол, всяка зима съм карал ски и др. По късно завърших НСА-специалност физическо възпитание и спорт. Преминал съм през курсове за фитнес, курсове за хранене,  курс по Нутрициология, курс в Англия, курс за изработването на хранителни режими според ДНК изследвания, курс по функционални тренировки, курс по плуване, курс по ски, курс по детоксикация и др.,работил съм на круизен кораб като персонален треньор. Последните 10-на год. съм работил в няколко фитнеса в София(Пауър фитнес Лозенец, Атлетик, Флайс и др.). От 4-5год. работя за себе си като личен треньор и водя тренировки във Фитнес Флайс-Красна Поляна, който се намира близо нас и ми е удобен. Поддържам приятелска и служебна комуникация с няколко топ треньори в Бг и следя доста фитнес треньори на световно ниво. Все още продължавам да се уча и развивам като смятам, че тоя процес не би трябвало да спира. Според мен всеки колега, който каже “знам всичко“ вече е спрял своето развитие.

Митко, разкажи ми какво е първото и най-важното нещо, което правиш, когато при теб се появи нов клиент?

Първите неща, на които залагам са получаване на подробна информация за клиента- каква е целта и защо иска да направи тази промяна, години, пол, метаболизъм, заболявания, травми, информация за проблеми с хормони и щитовидна жлеза, ниво и знания по отношение на хранене и спорт, активност(каква и по колко, как и т.н.), правя тестове по отношение на сила, мобилност, издръжливост, координация, с които разбирам изходното физическо ниво, индивидуални особености и специфики, кръвна група, история на предишни диети и тренировъчни програми и други- всичко това с цел да добия една пълна картина за човека срещу мен на базата, на която ще изградя индивидуална стратегия по отношение на подход, хранителен режим, тренировки и възстановяване. Също така за мен е важно да мотивирам и въздействам психологически, да ги накарам да повярват в себе си, че няма невъзможни неща, че силната психика е изключително определяща. Да ги запозная какво да очакват в бъдеще, да направим план на краткосрочни и дългосрочни цели, периодизация на тренировки и хранене и т.н.

Как успяваш да мотивираш клиентите си да прескочат границата на умората?

Умората идва от натоварването, а то трябва да е дозирано! Физическите и психическите качества се изграждат постепенно и във времето. Често начинаещите се изморяват лесно и бързо, което е разбираемо. Нашата цел като треньори не е да им покажем колко лесно и бързо можем да ги “смачкаме“ от тренировки-това е лесно! Нашата цел да е намерим правилен път и посока  това да стане по оптимален и целенасочен начин, да гоним целите на нашите клиенти и да търсим възможно най-добрия подход спрямо всеки един от тях, така че те да постигат своите резултати, да са доволни и да се развиват в посоката, която искат и имат нужда.

Какви отношения поддържаш с клиентите по време на работа и могат ли да се смесят личните с професионалните отношения – предполагам много от дамите ги вълнува този въпрос?

Преди години имаше изследване, което показваше, че много голям % от връзките започват именно на работното място. За мен няма значение дали сме приятели, познати, гаджета, роднини и т.н., влизаме в залата и тренираме сериозно и професионално. Преди и след залата може да сме всякакви, вътре в нея сме треньор и трениращ. Все пак треньорът трябва да спазва необходимата дистанция и да има респект. С едни клиенти може да се държиш по-приятелски, с други по-служебно. Към всеки би трябвало да се подхожда различно.

Какви грешки обикновено допускат хората, когато искат да подобрят своята визия и да се хранят по-здравословно?

Обикновено хората допускат следните грешки: искат да стане бързо и не са подготвени психически как се случват нещата, в какъв период от време, неразбиране какво се случва в организма и защо, четат диети и съвети в нета и започват сляпо да ги следват. След като тези действия не доведат до резултатите, които искат се отказват или прибягват до забранени медикаменти, с цел това да се случи по-бързо. Темите хранене, активност, здраве и подобни са сложни и всяка една по себе си е наука. Точно затова е трудно и не всеки може да го направи.  Всички ние усвояваме различни храни, реагираме на различни типове диети и тип натоварване. За едни е хубаво да ядат овесени ядки, за други не. Едни усвояват пилешко-други не, трети трябва да ядат по-алкални храни, четвърти малко-други много, едни 3 хранения-други 5-6-7 на ден, едни реагират положително на по-мазнинно хране-други на по-въглехидратно. С две думи, за да бъда по-ясен, колкото хора има на света, толкова различни подхода, хранене, актиност и комбинации от тях има. Истината, е че дори и опитен колега да помага с ядене и тренировки, съвети е нужно време организма, метаболизма, визията, процесите, системите, хормоните и много други фактори да се променят и подобрят. Моя съвет е да се обърнат към опитен специалист, който да им спести време, нерви, лутане. Точно затова сме ние да намерим оптимален, правилен начин и подход към всеки един от Вас.

Димитър Николов - фитнес инструктор

Добре, но как един човек, който не е в тая сфера, да избере към кой да се обърне, след като вече “специалистите“ станаха много, дори голяма част от тях сами се провъзгласяват за такива?

Хората се подлъгват предимно по визия, но това далеч не е правилно. Добрият треньор се определя по постиженията на неговите клиенти, а не по неговата визия! Често самите треньори залагат повече на тяхната визия, вместо да залагат на знания, курсове, консултации, проучвания, експерименти, опит и т.н. Мисля, че не се изисква кой знае колко да се проучи даден треньор, как работи, какви подходи има, какви успехи с клиенти има, в кое по-точно е добър(дали е хранене, фитнес, функционални, добавки, медикаменти и т.н.). Всеки от нас си има силни и слаби страни. Всеки един от нас работи с различен стил и визия как да се случат нещата. В днешно време има сайтове, фейсбук, професионални страници, видео клипове, статии и други, които ако се проучат може да се добие една по-добра представа за всеки треньор. Отделно може да проучим отзиви от клиенти или да разпитаме някои от тях, така ще бъдете още по-наясно кой е треньора, как работи, какъв тип тренировки провежда, в кои случаи има резултати и кои не, какъв тип човек е и т.н.

Със сигурност добрият треньор трябва да обича работата си, да има опит, да му пука за клиентите, да не спира да се интересува и развива, да му се отдава и да доказва тези негови качества непрекъснато!

Както знам голяма част от клиентите са ти дами, а те често мислят, че за красиво оформено тяло е достатъчно само аеробната тренировка – какво би споделил ти в случая?

Да, така е! Жените се плашат от силовите тренировки с оправданието, че ще станат много мускулести и ще изглеждат като културистки, което звучи малко несериозно :). Първо жените имат средно 15-20 пъти по-ниско ниво на тестостерон (един от основните изграждащи хормони), второ дали мускулите ще растат не зависи само от тренировките, а и от храненето и възстановяването, трето при жените изграждането на мускули става супер бавно дори всичко останало да е на лице, четвърто да приемем, че дадена жена започва да става “мускулеста“ и започне да не се харесва – променя се яденето и тренировките и мускулите бързо изчезват. С 2 думи мускули се градят бавно и трудно, а се губят лесно и бързо! И не на последно място аз не познавам мъж, който би предпочел неоформено и отпуснато женско тяло. Всички ние предпочитаме добре оформено, хармонично, стегнато женско тяло. Така мислят и жените за нас мъжете, което е нормално и разбираемо :).

фитнес инструктор

Повечето хора(включително и мъже) гледат на храната и тренировките като прием и разход на калории- това е грешно и неправилно мислене. Калориите са една малка част. По-важно и правилно е да въздействаме положително на нашия организъм съобразно нашите цели. Оптимизиране на хормоналната среда, усвояване на храната, източниците, комбинирането на храните, количествата, как са разпределени през деня, как да ги приготвим, кой тип диета или стратегия ще изберем и защо, опознаване на нашия организъм как реагира при различните варианти( а те са много) и стремеж да търсим най-оптималния и работещ вариант за нас-това е трудното! Изисква време, постоянство и опитен треньор, който да ни дава нужните съвети в правилното време.

Като цяло силови, високо интензивни и натоварващи тренировки, съчетани с оптимален хранителен режим и редуване на високо интензивно интервално кардио + ниско интензивно кардио, са идеален начин за постигането на нашите цели! Разбира се, че това става постепенно!

Напоследък все по-често виждаме как любителите на групови занимания /кросфит, бодипъмп, спининг и др./ се увеличават – какво е твоето лично мнение относно ефективността на този вид „фитнес“?

интервю с Димитър Николов

Моето мнение, е че всеки вид активност има своите ползи. Зависи какви са нашите цели, желание, предпочитания и т.н. В моите тренировки включвам фитнес, кросфит, функционални, за развитие на физически качества, подобряване на кондицията, високо интензивни, лекоатлетически, кръгови, йога, пилатес, специални упражнения за баланс, мобилност, дишане и много други. Често комбинирам според клиента, нивото, желанията и целите.

В заключение какво би посъветвал желаещите да подобрят фигурата си на фона на казаното досега?

Бих искал да кажа, че физическите и психическите възможности на организма са почти безгранични. Повечето от Вас даже не предполагат на какво са способни и какъв капацитет имат. Дори и да нямате добра генетика и да не сте били активни в миналото си, Вие може да промените това в пъти, да изглеждате много по-добре, с много по-устойчива психика, с много по-голямо самочувствие и възможности, много по-здрави, което от своя страна ще ви направи по-щастливи и ползотворни. Не е лесно да промениш своите навици (психика, настройка, активност, хранене, приоритети)! Човешката психика не обича промените, но с малко повече воля и постоянство можете да промените това.

Развивайте се, както физически, така и ментално! Не се страхувайте да направите първата крачка! Вярвайте в себе си! Прогреса зависи от умението да насочите труда и усилията си в правилна посока!

Повече информация на ФБ страницата на Димитър Николов, а за линк към профила му във Фейсбук тук.

 

най-силният фетбърнър за жени grenade killa ketones

Най-силният фетбърнър за жени Grenade Killa Ketones

Споделете в социалните мрежи
FacebookGoogle+TwitterLinkedInPinterest

Автор: Светослав Ковачев

Лицензиран фитнес инструктор. Автор на над 80 статии, свързани със здравословно хранене, фитнес програми и тренировъчни принципи.

Биография